Ocak
Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Temsil Heyeti ile TBMM Tarım Komisyonu üyesi milletvekillerini ziyaret ederek hayvan deneyleriyle ilgili yapılması gereken değişiklik ve düzenlemeleri görüştük. Görüşmelerin ardından Meclis’te hayvan deneylerinin yasaklanmasına dair iki tarihi konuşma gerçekleşti.
Uluslararası İnsancıl Eğitim Ağı InterNICHE, derneğimizi partner kuruluş olarak kabul etti.
Mart
Bakanlıktan çalışma izni almış olan 100 kurumun yerel etik kuruluna CİMER üzerinden, deney sonunda sağlıklı hayvanların yuvalandırılmalarına dair çalışmaları, sivil toplumla işbirliğine dair politikalarını, yuvalandırılmayan hayvanlara ne yapıldığını soran bilgi edinme dilekçeleri göndermeye başladık ve bu süreç Haziran sonuna kadar devam etti.
Kurucularımızdan Uzm.Dr.Oğuzcan Kınıkoğlu ve Yağmur Özgür Güven’in yaptığı tez tarama çalışması “Publication and Citation Analysis of Medical Doctors’ Residency Master’s Theses Involving Animal Experiments on Rats in Turkey”, ATLA (Alternatives to Laboratory Animals) adlı uluslararası hakemli dergide araştırma makalesi olarak yayınlandı.
Nisan
Mart ayındaki bilgi edinme çalışmasının bir benzeri olarak kurumlara, hayvan kullanılacak çalışmalara Etik Kurul İzni için yapılan başvuru sayılarını ve kabul edilen-reddedilen başvuru sayılarını sorduk.
We Animals Media’nın the American Fund for Alternatives to Animal Research (AFAAR) ve the New England Anti Vivisection Society (NEAVS) ile hazırladığı “Gold Doesn’t Rust” adlı kısa filmi Türkçe altyazı ekleyerek yayınladık.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü 3. sınıf öğrencileri ile, bir ders kapsamında hazırladıkları hayvan haklarıyla ilgili proje dahilinde hayvan deneyleri ve kozmetik sektörü üzerine bir online söyleşi yaptık.
Haziran
Kurucularımızdan Dr.Oğuzcan Kınıkoğlu ve Yağmur Özgür Güven’in yazdığı “Hayvan Deneyleri: Hayvanlar Bizim İçin mi Var?” adlı kitap, Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkarak raflarda yerini aldı. Kitabın geliri, deney karşıtı mücadele için derneğimize aktarılacak.
Uluslararası İstanbul Vegfest 2020’ye katılarak “İnsancıl Bilim, İnsancıl Eğitim ve Hayvan Deneylerine Yenilikçi Alternatifler” konulu panelde uluslararası partneri olduğumuz InterNICHE’nin koordinatörü Nick Jukes ile etik eğitimi anlattık.
Bir üniversite laboratuvarında doğup büyümüş dört kobayı yeni yuvasına kavuşturduk.
Temmuz
Açık Radyo’da Melike Dirikoç ve Işıl Karaelmas’ın hazırlayıp sunduğu “Türlerin Yaşam Hakkı” programına konuk olarak tıpta hayvan deneylerinin tarihi, Türkiye’deki durum ve hayvan deneylerinin yöntem olarak neden yanıltıcı olduğunu konuştuk.
Sabancı Vakfı’nın 2009’dan bu yana düzenlediği Fark Yaratanlar Programı’nın 11. Sezonunda, Toplumsal Adalet kategorisinin fark yaratanı seçildik.
Ağustos
Bileşenlerimizden Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin tüzel kişiliği üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı aleyhine açtığımız dava sonuçlandı ve mahkeme, HADMEK’te üye seçiminde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti.
Ekim
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Kıvanç Günhan ile görüşerek laboratuvardaki hayvanların yuvalandırılması ile ilgili bilgi aldık ve L.A.T.T.E. (Laboratuvarlardaki Tüm Türler Evlere) projemizi anlattık.
Açık Radyo’da Aytaç Timur ve Akif Pamuk’un hazırladığı “Dünyayı Okumak” programına katılarak, hayvan deneylerini, hayvan hakları mücadelesinde deney karşıtlığını, aşı ve ilaç çalışmalarında hayvan deneylerinin yerini anlattık.
Açık Radyo’da Serkan Ocak’ın sunduğu “Ekonomi-Ekoloji” programında, hayvanların deneylerde kullanılmasının sakıncalarını konuştuk.
Kasım
Türkiye’deki bir üniversitede sıçan ve tavşanlar üzerinde yapılan “eğitim” uygulamalarını gözler önüne seren bir video yayınladık.
Aralık
Dernek kurucularımızdan Tolga Öztorun’un Lider Hepgenç ile hazırladığı çocuklar için ekoloji ve hayvan hakları kitap serisinin ilk bölümü çıktı ve bu kitaplardan biri olan “Papuduk ile Doğru Alışveriş”, çocuklara hayvan deneyleriyle ilgili bilgiler vermeyi amaçlıyor.
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Çevre Hukuku dersinde “Hayvan Hakları Hukuku ve Hayvan Deneylerinin Hukuki Boyutu” konulu bir sunum yaptık.
Kurucularımızdan Dr.Oğuzcan Kınıkoğlu’nun Türkiye’deki deney karşıtı hareketin başlangıcı ve Deneye Hayır Derneği’nin bu mücadeledeki yerini anlatan makalesi “The History of Anti-vivisection Legislation in Turkey and the Role of a New Association”, ATLA (Alternatives to Laboratory Animals) adlı uluslararası hakemli dergide yayınlandı.